Frans Ham

Frans Ham, Jong van Geest

“Jong van Geest.” Onder die titel verscheen in de 55+ bijlage van de Hoogeveensche courant van woensdag 22 februari 2012 een artikel over onze Frans betreffende zijn deelname als oudste deelnemer aan de 5 mijl van de Hoogeveensche Cascaderun op zondag 15 april 2012. Frans wordt namelijk goed een maand later 75 jaar, op 29 mei 2012!

Frans HamEen stralende Frans tijdens de fotoschoot voor de 55+ bijlage. Bron: Hoogeveensche courant, woensdag 22 februari 2012.

Duizenden hardlopers doen op 15 april mee aan de Cascaderun en onder hen bevinden zich veel senioren. De oudste tot nu toe ingeschreven deelnemer is Frans Ham uit Zuidwolde. Reeds 74 jaar, maar desondanks doet hij al voor de vierde keer mee, “Ik zou het niet willen missen”, glundert Ham. “Ach, het is heus niet zo dat ik een heel fanatieke hardloper ben. Ik doe gewoon lekker mee. M’n snelste tijd tot nu toe? Dat was vijftig minuten en één seconde.” Zeven jaar geleden begon Ham met hardlopen. “Ik heb geen gezondheidsklachten en dat hou ik het liefst zo. Ik loop puur voor mijn conditie. Twee keer per week train ik met de Loopgroep Zuidwolde en de Cascaderun is het enige evenement waar ik aan meedoe. Het is een enorme happening. Het is geweldig om met zo’n hele horde mee te lopen. Nee, alleen lopen vind ik niks aan. In een groep lopen is fijn en tegelijkertijd gezellig.” Twee keer per week trainen, elk jaar de Cascaderun en zo af en toe een stevige wandeling. Frans Ham draait er zijn hand niet voor om. Het is nooit te oud om actief te worden, dat bewijst hij ook. “Want vroeger was ik echt niet zo sportief. Mijn moeder stuurde me wel eens naar gymnastiek en in militaire dienst heb ik mijn sportinsigne behaald. Daarnaast zou ik het zo niet weten. Maar hardlopen bevalt me prima. Zolang ik gezond blijf, blijf ik dat zeker doen.” Twee jaar geleden ontving Frans Ham een ingelijst Cascaderun T-shirt. Hij viel toen op omdat hij zijn rol als mantelzorger combineert met hardlopen, om op die manier fit en gezond te blijven.

Comments:3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.